bismillahirrahmanirrahim...

dan AKU tidak menciptakan jin dan manusia melainkan supaya mereka beribadah kepadaKU.(Adz-Dzaariyaat 51:56)

Wednesday, June 22, 2011

gulai "telur"

hidup matiku hanya kerana Dia-jupetra

ha..entry kali ni sebenarnye aku nak luahkan kekecewaan aku kat masakan aku...siyes ni gulai yang paling hampeh aku buwat...sebab ni first time masak gulai kuning telur..sebab kalau kat malaysia,ayah selalu buwat sebab die tau anak die yang ni suke sangat2...(memang kat umah ayah kuat masak,sebab mak bz sangat2...=)....

dan akhirnye,makanan yang aku duk mengidam ni akhirnye jue buwat...wah,sedap giler..hehe,i loike!!!!sangat2...dan pada keesokannya,aku pon excited la nak buwat...aku terus buwat..ingatkan just tambah kunyit untuk suh kaler die kuning...bau gulai telur yang aku buwat,siyes sedap giler...memang sedap sangat2 BAU je la....aku pon terliur...tapi,time aku rase tuh,macam HAMPEH...rase tawar,tak dek rase ape2 pon...telur lak hancur...kuah gulai tu habis bercampur ngan telur yang terpecah..ishh

ni yang rase frust giler...pastu,kol jue...jue cakap gulai ni WAJIB letak halia...waaaahh,patot la gulai aku tak rase ape2 pon...kunyit tak dek...ape daaa....dah la tawar..aku pon tambah garam..masin giler pulak...fed up kot masak bende ni...akhirnye,aku give up...buhsan duk masak gulai kuning ni...makan jer la ye...sebenarnye,aku bersyukur sebab ahli bait sume memahami aku..aku bolehlah dikatakan golongan yang TAK pandai memasak....kat umah,tak masak pon...nak goreng telur pon,takut minyak..memang macam tah pape...

so,ape yang aku nak cakap....korang kalau betul nak kawen,ilmu masak ni kene la pandai..kalau macam aku ni memang jauh la kelayakan nak kawen...so,mane2 'tawaran' terpaksa ditolak disebabkan diri ini masih tak mampu nak memasak..perot suami ni penting...so,bagi pandangan aku,belajar la dulu sungguh2...ignore je kalau sape2 masuk meminang ke,mintak kawen ke...tak yah layan..just fokus on your stadi..tapi,andai kalau korang rase ilmu korang dah mantap,ta'al..teruskanlah ikatan perkahwinan...tak dek sape yang menghalang...=)

*jauh di sudut hati,perancangan nak ade orang gaji...hahaha..

4 comments:

  1. heee. lengkuas la bukan halia.HAHA! ;b

    ReplyDelete
  2. hahahaha..jue,lengkuas ngan halia,sama kan?pelik la mu ni..samo jah..

    nemo,yeah,aku akn try masak skali lg...

    hati,heheh=)

    ReplyDelete