bismillahirrahmanirrahim...

dan AKU tidak menciptakan jin dan manusia melainkan supaya mereka beribadah kepadaKU.(Adz-Dzaariyaat 51:56)

Thursday, December 29, 2011

malu

hidup matiku hanya kerana Dia-jupetra


IN THE NAME OF ALLAH


saya malu dengan Allah
sebab saya tak kotakan kata2 saya

saya malu dengan Allah
sebab saya curang dengan Allah

saya malu dengan Allah
sebab saya terlalu mencintai dunia sampai lupakan kehidupan di sana

saya malu dengan Allah
sebab saya suruh orang buat baik,tapi saya buat jahat

saya malu dengan Allah
saya malu...
Allah...
YA Allah,aku pinta sangat2,janganlah Kau uji aku seperti Kau uji aku masa zaman dulu...jangan Kau jadikan aku seperti dulu...hati aku sangat tenang pada perubahanku...Moga Kau tetapkan imanku Ya Allah..Jangan sesekali Kau palingkan hati aku..Ya Rabb..


susahnye nak jaga hati...hati...segumpal darah yang ebrnama hati..susah sangat2 nak menjaganya...padahal duk dalam badan kite sendiri..kenape susah sangat nak kawal?kenapa susah sangat nak cuci????kalau diikutkan hati,rase cam nak belah dada,g cuci hati...kenapa iman aku berbolak balik?aku malu Ya Allah...

Sunday, December 18, 2011

hectic life

hidup matiku hanya kerana Dia-jupetra


IN THE NAME OF ALLAH....

kadang2 hamba rasa hidup hamba ini macam robot...dah jadi macam machine...sebab hari ahad sampai khamis,bangun pagi,pegi kuliah....balik umah,stadi...esok bangun lak,pegi kuliah,balik kuliah....waktu malam tido...hurmmm...bukan fed up stadi ke ape,cume duk pikir,tak dek kelainan ke dalam hidup hamba ni...dan pernah wujud dalam diri ni,biar diberi cuti seminggu ke 2 minggu,nak pegi talaqqi..huhuhu...nak jugak jumpe syeikh2 azhar..nak jugak masuk gamaah azhar...Allah...ilmu medic memang bes....sape kate tak bes,ha lah,belaja anatomy..aiyooo..kompleks tapi sangat menarik,sebab di situ terserlah kehebatan Ilahi...



tahun 2 ni tak sama macam tahun 1...tahun 1 nak main2 boleh lagi kot...belaja tak banyak mana...dan masa tahun 1 just ikut flow je...baca,hafal je..tak faham sangat pun...(tu saya la,orang lain tak tau lak cane)....


tapi,naik thaun 2...kalau just nak hafal,fahamnye tak,susah sikit la...sebab banyak sangat2 tahun 2 ni...sebab nak habiskan silibus anatomy,physiology,histology dan biochemistry sumenye masa tahun 2..memang perghhhhhhh...dan niat di hati nanti habis pengajian tahun 2,ade satu planning yang sangat besar...moga Allah permudahkan...



skang,kelas agama diberhentikan buat sementara sebab musim exam skang ni..untuk ustaz2,budak farmasi..budak medic insyaAllah bakal menyusul bulan januari ni..skang ni pun lelah sebab ade test2 kecil...Allah...mak selalu pesan,cuba sentuh sume subjek tu even sikit...masalahnye mak,sahkan 4 subjek,1 subjek sehari pun dah bape jam saya duk menatap..terutama physio..takes time untuk memahami....


ape2 pun...bittaufik wannajah untuk sume kaum muslimim muslimat yang sedang dalam fatrah imtihan...

dan kehidupan saya macam skang lain....masa sangat penting...balik umah,terus kemas bilik,basuh baju,kemas je la ape2 pun...tido pun TERPAKSA kurangkan...hurmm..ni baru student,kalau dah jadi doktor betul,macam mane la ye?

Sunday, December 11, 2011

hidup matiku hanya kerana Dia-jupetra


Viva La Palestina (PCZ)


hidup matiku hanya kerana Dia-jupetra





IN THE NAME OF ALLAH


sepanjang 3 hari,8 dis-10 dis berlangsung program besar PCZ,(Perubatan Cawangan Zagazig)...iaitu fiesta PCZ..dan saya tak menyempat nak snap gambar even satu sebab terlalu banyak keje..huuhuhuuh...sedihnye...tak dek gambar..uwaaaa...dan program terbesar adalah dinner amal,bertemakan viva la palestina....buat dinner ni sempena derma untuk palestin..tetamu khas from malaysia,dr jamnul...alhamdulillah,sangat bes pengisiannya..

'bebaskan palestin'

hidup matiku hanya kerana Dia-jupetra





La ilaha illallah
Muhammadur Rasulullah
Hidup mati kerana Allah
Berjuang fi sabilillah

Wahai para pejuang maralah ke hadapan
Kerahkanlah tenagamu dan juga fikiran
Korbankanlah hartamu sekalipun jiwa raga
Berjuang membebaskan Palestin yang tercinta

Wahai para pejuang maralah ke hadapan
Kerahkanlah tenagamu dan juga fikiran
Korbankanlah hartamu sekalipun jiwa raga
Berjuang membebaskan Palestin yang tercinta

Wahai para pencinta keadilan
Jangan gentar berjuang bersama
Kezaliman yang bermaharajalela
Kita gempur hingga ke hujungnya

Ayuh bersatu demi Palestin
Bersama kita berjuang untuk Palestin
Tak kira walau diancam senjata
Kerana Allah kita mara

Wahai para pejuang maralah ke hadapan
Kerahkanlah tenagamu dan juga fikiran
Korbankanlah hartamu sekalipun jiwa raga
Berjuang membebaskan Palestin yang tercinta

Wahai para pencinta keadilan
Jangan gentar berjuang bersama
Kezaliman yang bermaharajalela
Kita gempur hingga ke hujungnya

Hentikanlah penderitaan dan juga kezaliman
Kembalikanlah keamanan di bumi anbiya'
Berdoa kepada Ilahi
Agar Palestin akan merdeka
Kekal sentosa selamanya

Wahai para pejuang maralah ke hadapan
Kerahkanlah tenagamu dan juga fikiran
Korbankanlah hartamu sekalipun jiwa raga
Berjuang membebaskan Palestin yang tercinta

Ayuh bersatu demi Palestin
Bersama kita berjuang untuk Palestin
Tak kira walau diancam senjata
Kerana Allah kita mara
Kerana Allah kita mara
Kerana Allah kita mara


p/s=bes sangat2 al wadi perform nasyid ni....terase zukk..=)



Sunday, November 27, 2011

sebuah pengakuan


hidup matiku hanya kerana Dia-jupetra






Oh Tuhan, aku bukanlah ahli surga
Juga tak mampu menahan siksa neraka

Kabulkan taubat ampuni dosa-dosaku
Hanyalah Engkau pengampun dosa hamba-Mu

Dosa-dosaku tak terhitung bagai debu
Ya Illahi terimalah amal taubatku

Sisa umurku berkurang setiap hari
Dosa-dosaku makin bertambah Yaa Illahi

Hamba yang berdosa datang bersimpuh
Menyembah-Mu
Mengaku menyeru dan memohon ampunan-Mu







hidup matiku hanya kerana Dia-jupetra


Friday, November 25, 2011

besdey siti

befedey gurl..siti fatihah...








budak2 19 tahun..tahn depan,kite sume dah 20 tahun..sedihnye..=(



makan3x...





tu...kek batik dan puding...kek coklat..=)






hidup matiku hanya kerana Dia-jupetra




hurmm..alhamdulillah..besdey untuk siti kami sambut even dalam kesederhanaan..hehee..biase la..kami sume bukan tukang masak pro..sumenye budak2 19 tahun lagi..hohoho...

nasi ayam home made from jue..sedap giler.....







nemo lak,buat kek coklat..yummy..sedap sehingga menjilat jari...auwmmmmm....saya..???hurmm...as usual..i buat kek batik dan puding caramel..alhamdulillah,tak sia2 duk melangut kat dapur kul 12 tengah malam duk masak kek..hehehe...sebab sedap tengok orang duk makan dengan penuh khusyuk.....





ok la...nak pegi sambung masak untuk SC...salam jumaat...jangan lupe baca kahfi..wallahualam..


Saturday, November 19, 2011

i love u

hidup matiku hanya kerana Dia-jupetra






i love u sitiiiiiii fatihah bt ahmad nasir zehni...hepi 19th besday...20/11/11..cantiknye tarikh besdey die...=)




kehidupan

hidup matiku hanya kerana Dia-jupetra

IN THE NAME OF ALLAH


maaf..entry kali ni saja luahan hamba....banyak sangat perkhabaran yang tak gembira kebelakangan ni...i donnow la..u go back to malaysia without say anything...yeah,u have ur own reason...if u think that decision is best for u,go ahead...we always support u....1 night for crying...Allahurabbi...kuat100x...


remember,appearnce kat luar ni tak menunjukkan isi hati dalam..i mean,even someone tu happy je kat luar,senyum je..tapi hati tu,Allah je tau penderitaan....u with ur own problem...me with my own problm...tak dek manusia yang hidup atas dunia ni tanpa masalah...i bet la...there's nobody yang hidupnye asyik hepi je...hepi tu buat2 je..dalam hati,Allah tau perasaan sebenarnye..sebab Allah adalah tempat sebaik2 pengaduan...


ingat,semakin kite nak dekat ngan Allah,lagi banyak ujian Allah nak bagi...terima je ujian tu...accept it..without say anything...nak menagis,menangis je...setiap titik air mata yang menitis,Allah kira..insyaAllah


"Jangan difikir derita akan berpanjangan..kelak akan membawa putus asa pada Tuhan"...

wallahualam


Monday, November 14, 2011

spec

hidup matiku hanya kerana Dia-jupetra

hurm...bulan ni dah pokai...selama ni saya pakai contact lense..tapi,entah la kenapa terdetik kat hati ni...tibe2 terdetik suh tak payah pakai dah..bahaya....so,keputusan sudah dibuat...contact lense akan dijauhi..insyaAllah...

so,try la pakai spec..spec ni dah lama dah..last 2 or 3 years..zaman budak2 skolah lagi buat tu..zaman2 hingusan..hehe...even dah pakai spec tu,tetap macam tak nampak..rupa2nye power dah naik...adoiii...dan spec tu hampir rosak dah sebenarnye...banyak kali dah patah..sebab hobi saya suke tido ngan spec..memang asyik duk patah...dah longgar dah kat batang hidung...tak selesa...akhirnya,buat keputusan buat spec baru...


..........spec baru ni lah..harganya tak de la mahal sangat...tapi memandangkan bulan ni memang duit banyak habis...tapi spec pun kene buat secepat mungkin..sebab mata kalau rabun,macam mana nak study...hurmm..akhirnye,pegi la buat spec baru....

spec baru ni akan dijaga elok2..make sure dah tak tido ngan spec..adess..susah nak ubah habit tu..hurmm

segan la pulak nak pakai spec..sebab tak biase pakai kat mesir ni...huhuhu.....ok la..diri ini nak berundur daa..nak pegi sambung mengadap keje...

remember..nikmat dunia hanyalah sementara...pesanan untuk diri ini jugak...Ya Allah,leraikanlah dunia,yang bergiat di dalam hatiku,kerana di situ tidak ku mampu,mengumpul 2 jiwa...Ameen Ya Rabb....

Saturday, November 12, 2011

rabiah adawiyyah

hidup matiku hanya kerana Dia-jupetra


IN THE NAME OF ALLAH


Alhamdulillah..di saat hati tengah berdukacita..rupanya Allah hadiahkan ssesuatu yang lebih indah..lebih lazat..yang tak akan dinampak oleh mata kasar,tapi dirasai dengan hati yang bersih..insyaAllah

alhamdulillah....saya berjaya habiskan buku pasal rabiatul adawiyyah...syukran awi kepada sai sebab bagi pinjam..hati ni sudah tidak tau macam mana nak bersihkan diri..jiwa selalu gelisah...sebab tau diri ini banyak dosa...dosa bertimbun..tak tau nak sucikan diri caner...finally,i turn myself into Him..tiade cinta yang hebat melainkan cinta Ilahi...Allhurabbi..manisnye nikmat iman...kenapa dahagakan kasih dunia sedangkan ada yang pasti di 'sana'...

rabiatul adawiyyah....wali Allah yang tiada pengganti..diri ini mahu mengikuti jejak langkahnye..tapi,diri ini sedar banyak lagi perlu dibetulkan...setiap saat rabiah diisi dengan zikir...luahan cinta dan rindu kepada Ilahi...1000 rakaat solat sunat setiap malam kerana rabiah tau,mati bile2 masa sahaja...mampukah diri ini nak menjadi seperti rabiah?

rabiah tidak berkahwin..kerana nafsunye terhadap dunia betul2 dah mati..jiwa dan nafsunye hanyalah untuk Ilahi..begitu kuat cinta Ilahi...adakah diri ini mampu menahan nafsu dunia?adakah diri ini mampu?insyaAllah..doakan diri ini mampu menjadi seperti rabiah..insyaAllah

tapi,siapakah diri ini nak menolak takdir Allah...andai itu yang terbaik,diri ini hanya mengikutinya..moga2 Allah sentiasa menjaga hati2 kite sume..insyaAllah...

sedarlah,mati boleh datang bile2 saje...diri ini sangat impikan mati dalam keadaan nak bangun tahajjud...Allahurabbi...moga Allah makbulkan doa hamba yang hina ini..Ameen ya Rabb..matikanlah aku dalam husnul khotimah ya Allah..

wallahualam


Thursday, November 3, 2011

hidup matiku hanya kerana Dia-jupetra

IN THE NAME OF ALLAH...


to U..i'm sorry for everything that happen..i dont know why...i dont know what should i do...aku hanya mampu luahkan perasaan aku dengan menangis...thats only the best way...i know..Allah sedang menguji setakat mana kesabaran aku..aku tau..ujian hidup..lumrah kehidupan...

i'm sorry to people around me...i'm annoying rite???sorry

He's my creator..He's my Lord..so,He knows me well...so,janganlah aku ade walau sedikit keraguan kat Dia..

aku sedih...sebab...aku terlalu sedih..Allah

i do my best in exam..yeah,aku punye excited nak dapat result ni..nak buat result la..biar la even jayyid je aku dapat..tapi,alhamdulillah aku lepas sume paper...aku syukur sangat2....then,kak zahidah kata,"sorry zati,awak tak dapat buat result,sebab fail awak x dek"..aku fed up!dah banyak kali ulang alik cairo...sebab bende sama...Allah...then,Baba syukri memang serius...die kate nak cut nama aku untuk tahun ni kalau tak dek fail...Allah,ujian ape yang Kau beri ni?aku dah penat...

dan sekiranya takdir Allah...kalau bukan rezeki aku kat sini...terpaksa la pindah pulak..Allah..sedihnya..dari mansurah..pindah ke zagazig..tu pengalaman paling aku sedih...dan aku baru je boleh adapat ngn zagazig...jadi camnie lak...pasni nak g mane?balik malaysia je la..

Friday, October 28, 2011

huwa hamzah asadullah


hidup matiku hanya kerana Dia-jupetra





Kesedihan para mukminin,
Masih terpancar di pedang musyirikin,
Sedang darah para syuhada',
Masih merah di lantai sirah.

Ketamakkan kepada harta,
Mungkin itu jadi puncanya,
Maka Allah menjadi murka,
Sehingga Nabi pun turut terluka,

Dalam ramai umat yang gugur,
Satu jasad tubuhnya hancur,
Kepiluan beratapan,
Menangisi satu kehilangan.

Dan setelah dikenal pasti,
Dia hamzah perisai nabi,
Biar nyawa dikorbankan,
(jiwa raga dikorbankan)
Agar Islam tetap terselamat.

Di sebalik ketewasanmu,
Ada syurga sedang menunggu,
Tiap perintah mengandung hikmah,
Keingkaran kan mengundang padah.

Lailahaillallah,
huwa saidina hamzah asadullah.

Dikaulah perisai Rasulullah,
Berjuang berkorban demi Allah.

Sudahkah puas hatimu Hendon,
Dapat melapah hati dan jantung,
Terbalaskah dendam kesumat,
Yang sekian lama telah tersemat.




Wednesday, October 26, 2011


hidup matiku hanya kerana Dia-jupetra





Duhai kasih cuba kau dengarkan
Bisik hati penuh kejujuran
Dengan sepenuh keikhlasan
Ku dambakan pengertian

Jangan kau dengar fitnah dunia
Kerna ianya dusta semata
Menghancurkan kesucian
Jalinan kebahagiaan

Sebenarnya aku merasa
Sinar cahaya yang gemilang
Ketika kau beriku harapan

Dan sering aku harapkan
Cinta berlandas keimanan
Dan kasih suci kita kan diberkati

C/o:
Ku cuba sedaya
Agar dirahmati perhubungan yang telah terbina
Kerna pasti aku
Yang akan merasa pedihnya kehilangan insan sepertimu

Tuhan berikanlah
Ketabahan hatiku untuk membina impian kasihku
Bersama mengharapkan
Ketulusan cinta ini untuk membina mahligai bahgia..





fitrah manusia....=)



Wednesday, October 19, 2011

tak suke

hidup matiku hanya kerana Dia-jupetra



waaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa....tak suke kelas theory anatomyyyyyyy....macam mane nak solve problem ni????aku memang akan loss focus kalau kelas lama2..sejam pertama bersemangat..ha,bile masuk sejam kedua siyes memang dah mamai....automatik ngantukk....krohhhhhhhhhhhhhhhhh

Sunday, October 16, 2011

rude

hidup matiku hanya kerana Dia-jupetra


ZAGAZIG....uni zagazig...hurmm..speechless bile tengok kerenah budak2 batch aku...terkejut+terkesima..i donnow la dah lari kat mane adab dan tatasusila...Allah...


setiap kata2 kite perlu dijaga....aku dah penat tengok gelagat mereka..yeah,masing2 ada pendapat masing2...tak kesah la nak bagi pendapat..tapi,jangan sampai keluarkan kata2 agak rude...


bagi pendapat aku yang tak seberapa ni..tau la kan,aku ni baru setahun jagung bergelar mahasiswi zagazig...mane la layak nak bersuara lebih2..kan tak pepasal kene hentam..hadoiii..satu je aku ingat dalam kepala aku,aku pratikkan apa yang aku belaja zaman skolah...camni je la,bende asas la kan,kite kene taat kepada pemimpin selagi tak melanggar syariat islam kan...

sampaikan dalam AQ sendiri,Allah berfirman kan,try korang belek AQ,surah an-nisa ayat 59...baca la sendirik...dah sah2 Allah suh kite taat kat pemimpin selagi pemimpin tu berpegang pada AQ dan assunnah...



Sabda Rasulullah saw., "Barangsiapa taat kepadaku, ia taat kepada Allah. Barangsiapa bermaksiat kepadaku, ia bermaksiat kepada Allah. Barangsiapa taat kepada pemimpinku, ia taat kepadaku. Dan barangsiapa bermaksiat kepada pemimpinku, ia bermaksiat kepadaku." (Muttafaq Alaih)
hadis nabi pon ade sebut kan...


kalau kite ikut dari segi pandangan Islam..konfem2 kite tak akan menentang pemimpin..kembalilah kepada Aq dan assunnah...sebab 2 bende nilah yang jadi petunjuk kepada kite skang...Allah..kembalilah kepada AQ dan hadis..insyaAllah akan selesai segala masalah...kite perlu wala',taat kepada pemimpin...yang perlu ditentang hanyalah andai pemimpin itu melanggar syariat Islam...


kalau korang rajin baca hadis ke Aq,banyak lagi dalil2 pasal taat pemimpin ni...masalah utama kite sebenanrye ni,tak lain tak bukan,HATI..yeah...HATI kite kotor...automatik akan memberi kesan besar dalam hidup kite...sebab tulah kite selalu kene wat penyucian hati..insyaAllah kan..


apabila berhadapan dengan orang yang menentang kite,kite tenang je...berdiam diri adalah yang terbaik...andai berdiam diri itu lebih baik....andai perdebatan yang mencetuskan perbalahan,nauzubillah....janganlah duk debat je...imam syafie pun tak suke berdebat2 bende sia2...


udah2 la ye..yok kite berdamai...banyak lagi bende besar kite perlu fokus...kite ni sesama muslim,sesama islam...bersatulah...perlu bersatu nak menentang kaum kafir..kalau duk bergaduh gini,orang kafir pun senang nak cucuk..nauzubillah


p/s=jangan terase ngn kata2 aku ni..ni hanyalah pandanagn dan isi hati aku yang terpendam...

wallahualam

Tuesday, October 11, 2011

kisah silam

hidup matiku hanya kerana Dia-jupetra

IN THE NAME OF ALLAH


hurm..kali ni insyaAllah saya nak cite sket kisah saya masa form 5...mase nak dekat2 SPM...camnie,sebenarnye perancangan saya nak masuk DQ...hohoh,at first mak tak izinkan...sebab mak suh pegi mesir selepas SPM,tapi tibe2 mak pun setuju...so aku dan huda pouzi AKA uda pon pegi la apply DQ kot online la..aku main2 je isi borang sebenarnye memandangkan result trial aku tak layak..hehe,aku dapat trial 4A je..daripada 12 subjek..tapi,aku apply je..padahal masa tu dah tau tak dapat..


then,masa aku duk dalam kelas,tetibe ada satu pengumum..satu sekolah lak tu dengar..."perhatian kepada NURUL IZZATI BT MOHD SALLEH dan NURUL HUDA BT POUZI....sile ke pejabat sekarang"...aku punye la cuak kot2 ade masalah disiplin lagi..sebab masa aku form 5 aku selalu masuk bilik disiplin..aku budak jahat masa skolah..hehe..then,ustazah pun bagitau,awak berdua skang kene pegi skolah Maahad Muhammadi Lelaki sebab ade sesi interview untuk pengambilan ijazah DQ..aku pun terkezut la wehhh...



aku tak nak pegi sebenarnye,tapi ustazah duk desak suh gi...skolah MML kot..segan la...tapi,last skali aku pon pegi..adesss,stressnye masa sampai skolah tu..dah namanya MML,student sume laki kan...tapi,redah je la..nak pegi interview..ok,interview untuk DQ ade 2 sesi..first,sesi hafal AQ,sesi ke 2 interview untuk akademik....masa sesi 1,alhamadulillah aku hafal lancar...die bagi masa sejam untuk kita hafal satu muka AQ..aku dapat surah ape entah la..tapi masa sejam untuk hafal tu memang sakit sikit kot...sebab sejam je kot!!!haiyaaaa..alhamdulillah,smooth je ayat keluar dari mulut aku..hehe...




tapi yang sesi ke 2,rase cam nak bagi penumbuk kat orang yang interview aku tu pon ade...die tanya,awak nak amek kos ape after masuk DQ?aku pon jawab la,medic...die senyum sinis..awak ingat awak layak ke amek medic dengan result 4A???Aku pon cakap la,tu trial punye,tak kesah la kan..lagipun memang aku tak stadi sangat untuk trial...tapi cara die cakap memang sinis la..harap je muka hensem..cehhh


masa tu aku dah agak,memang tak dapat...hurmm...akhirnya aku dan huda tak berjaya..tak pe la...x kesah pun..tapi aku pon ade terpikir nak amek diploma DQ...hurmm,tapi mak macam tak kasi sebab lama..3 tahun kalau tak silap...so,aku pon further studi kat mesir..alhamdulillah..result SPM sebenar aku boleh tahan la..11 A,1 B...aku target 12 A..agak frust sebab dapat B untuk satu subjek...sedih wooo....aku memang sedih..berkurung satu hari dalam bilik..haiyaaaa


dan pada mulanya ayah suh isi borang ejen AQ,Akademi Quraan...aku pon isi la...ni nak join program AQ dah...tup2,aku dapat surat daripada YIK(yayasan Islam KElantan)..aku layak untuk pegi mesir bawah KPT(kementerian pelajaran malaysia)...so,aku decide nak g ngan YIK...alhamdulillah sekali lagi sebab aku dapat YAKIN(pinjaman)..so,aku tak menyusahkan parents aku la kirenye..sebab mereka tak perlulah nak hantar duit belanja bulan2 kan...alhamdulillah




dan alhamdulillah...aku masih bernafas di salams adnawi,zagazig as-syarqiah,egypt...=)

moga di sini,aku dapat kutip ilmu sebanyak yang mungkin....ilmu medic dan juga ilmu akhirat..insyaAllah diri ini berjanji tak akan skip even satu kelas tafaqquh..insyaAllah..moga Allah mudahkan urusan...Ameen..


-wallaualam-

Monday, October 10, 2011

jommmmm

hidup matiku hanya kerana Dia-jupetra


IN THE NAME OF ALLAH



bes kat sini..boleh dengar ceramah us zahazan,dr asri,us azhar idrus dan ramai lagi la...so,boleh tingkatkan kefahaman ilmu agama kite...


insyaAllah dengan ilmu agama yang kita dapat,sekaligus akan membaiki rohani kite.insyaAllah...rohani sentiasa perlu dibajai dengan ilmu2 akhirat...same jugak ngn jasmani kan..

ok guys...sile dengar

wallahualam

Thursday, October 6, 2011

Allahummafaqqihfiddin...

hidup matiku hanya kerana Dia-jupetra

Opick - Tombo Ati


hidup matiku hanya kerana Dia-jupetra


IN THE NAME OF ALLAH...

ubat hati ade 5 perkara....currently indulging into diz nasheed la...as halwon telinga...=)

1)baca AQ dan maknanya
2)solat malam dirikanlah
3)berkumpulah dengan orang soleh
4)banyakkan puasa
5)zikir malam berpanjangan


moga2 kite sume amalkan..=)insyaAllah diberkati oleh Allah sume amalan kite..Amin Ya Rabb..

Sunday, September 25, 2011

hadis 9

hidup matiku hanya kerana Dia-jupetra



IN THE NAME OF ALLAH




Hadis Kesembilan

Dari Abu Hurairah Abdul Rahman bin Sakhar r.a : " Bahawa saya mendengar Rasulullah SAW bersabda : ' Apa yang aku larang kamu lakukan maka hendaklah kamu tinggalkannya, dan apa yang aku perintahkan kamu lakukan hendaklah kamu lakukan sekadar kemampuan kamu. Sesungguhnya telah binasa umat-umat yang sebelum kamu disebabkan terlalu banyak bertanya serta pertelingkahan mereka terhadap Nabi-Nabi mereka.



ha..semalam blaja hadis arbain...semalam hadis 9..dan sebenarnye tu kelas first aku..sebab 8 hadis yang terawal aku duk malaysia..huhu..banyak tertinggal kan..

bagi aku,hadis 40 sebenarnye kene ade dalam kepala kite..sekurang2nya la..sebab sume ni merangkumi daily life...erk,tu bagi aku je la..memang aku pon tak ingat2 lagi hadis ni..tapi on d way nak blaja..insyaAllah..sama2 blaja...aku menginginkan kelas tafsir AQ sebenarnye...kan bes kalau zagazig pun ade kelas tafsir..sebab kalau baca AQ,even AQ tafsir,still tak faham...kan naya lak kalau translate sendiri kan...

hurmmm...ok,insyaAllah ai ni nak gerak cairo..huhu...nak tido kat mana pun tak tau la..maybe RKB or wisma...tengok la dulu....then,nak gerak mansurah 2 hari kot...


ha,FB activate balik da..huhu...sebab aku nak blaja pasal kamera..aku ade join satu kelab ni..die khas untuk pengguna2 dslr..even aku ade kamera tu,tapi tak pandai guna,so rugi la kan...aku sayang lak nak tinggalkan group tu...tak pe,insyaAllah kali ni aku jaga tangan aku dari duk merapu2 di fb..huhu

ok la...gud morning zagazig...dont forget to do your dhuha..insyaAllah...semoga Allah meluaskan rezeki kite..Ameen..

boleh caya ke?

hidup matiku hanya kerana Dia-jupetra






"The theory explains that no matter how unattractive a man finds a woman today, there will eventually be a time when she becomes attractive to him."










Thursday, September 22, 2011

Y.A.K.I.N

hidup matiku hanya kerana Dia-jupetra




"YAKIN pada Allah bukanlah mengharap agar termakbulnya segala harapan....

"YAKIN pada Allah adalah meletakkan keREDHAAN pada ketentuanNYA,rasa bahagia dengan ujian walaupun perit,di situ air mata yang menitis terasa bernilai buat menyiram api neraka..

"indahnya tarbiah dari Allah dan tersirat rahmat dan hikmah...

"Diuji sebagai tanda cintaNya kepada kita...

"Bahagianya kekasih2 Allah dihadiahi ujian yang amat perit sebagai tanda kasihNya..

"Begitulah rupanya berkasih dengan Allah,tak akan dibiarkan terlena dalam kenikmatan yang melimpah ruah tapi dilindungi dengan ujian dan cobaan yang tak berkesudahan..

"Panjatkan kesyukuran kerana itu tandanya Allah sayang hamba2Nya..Allah Maha MEngetahui apa yang terbaik untuk hamba2nya yang hina ini...

"YA ALLAH,SENTUHKANLAH HATI KAMI INI,SAAT KAMI JAUH DARIMU,PELUKLAH HATI KAMI,SAAT KAMI MENCINTAI SESIAPAA LEBIH DARIMU,PELIHARALAH IMAN KAMI,JADIKAN KAMI HAMBA YANG BANYAK BERDOA DAN BERISTIGHFAR DAN MENANGIS DI DEPANMU AGAR DIBERI KEKUATAN DAN KESABARAN KERANA APA JUA CABARAN SUMENYE DATANG DARIMU..."


AMEEN YA RABB...


p/s=saya deactivate fb..sebab saya banyak menggunakan fb ke banyak jalan salah...tapi fb tetap akan dibuka once a month or maybe sebab atas dasar2 kerja...=)saya selaku pemilik akaun fb,Nurul Izzati meminta maaf andai tersalah kata,komen kat status2 kamu semua..asiff giddan..moga Allah merahmati kite sume..salam..

Tuesday, September 20, 2011

=_________=

hidup matiku hanya kerana Dia-jupetra



sorry tak sempat nak update..kan aku balik egypt 16..sampai petang 17 sept..then,18 sept g cairo jap...19 sept dan 20 sept,exam....ai ni 21,barulah free sekejap..huhu...aku pun tak tau,badan memang penat,tapi mata tak nak terlelap..maybe aku rindu si debab comel kot...pagi2 selalu g cium pipi si debab yang gebu tu..tapi skang,ade bear je la..sob2....rindu alyaaaaaaa


hurm...buwat kawan2 aku yang apply jpa tu,insyaAllah 23 ni kan result kuar...insyaAllah korang akan dapat andai Allah dah takdirkan itu untuk korang..andai itu rezeki korang,dapat la tu..jangan risau lebih2..kalau tak dapat,bulan feb ni try apply lagi ye..=)

semalam,20 sept,pagi tu exam practical dan oral...nothing to say..except alhamdulillah...let He do the rest..


dan petang semalam,tolong kak mira angkat barang2..perghhh..banyak giler kot barang..aku ingatkan sikit...rupanya banyak..patotla ikhwah datang segerombolan..hehee...no wonder why..

dan malam,ade program kat dewan...masa pegi tu,aku bersemangat lagi..masa dalam pukul 8 lebih2...mata aku tak tertahan..jetlag lagi kot.bayang la,aku tak rehat pun..huhu..sampai2 mesir terus duk umah jue,ape lagi...kene prepare untuk exam...tapi ustaz zahari,kalau tak silap nama die,bes ceramah die..hohohooo...pasni zagazig akan feymes daa..bangganya aku jadi orang zagazig..hehe..

tak tau nak tulis ape sebenanrye..no idea...

Thursday, September 15, 2011

gudbai malaysia

hidup matiku hanya kerana Dia-jupetra

ok..1 word..good bye...

i'm gonna miss u guys la kawan2...even korang spent mase sekejap je ngan aku,tapi alhamdulilah tu dah enough bagi aku..sebab aku memang rindu giddan kat korang...huhu

dan alya qaisara,yeah...sayang kamu la..forever...se debab yang comel!

mak ayah,i promise..insyaAllah i'll do my best in my histology exam..people,pray for me..

zagazig menanti...banyak menanti di sana..wah,rindu giddan kat siti,jue dan babuji...ha,bear pink aku ape cite?takut berdebu je..ish

ok la..dah penat ai ni sebab beli barang...kemas barang..ok,alhamdulillah

rabbi yassir wala tua'ssir...permudahkan urusan dunia dan akhirat..insyaAllah khair 'ala kulli hal..

wallahualam


Tuesday, September 13, 2011

hati mati

hidup matiku hanya kerana Dia-jupetra

IN THE NAME OF ALLAH

kenapa sejak kebelakangan ni la kan...aku lain..aku perasan,setiap kali kalau aku bangun malam,aku solat,tapi perasaan ikhlas tu tak datang...bukan macam sebelum ni...air mata pun tak kuar...hati aku seolah2 mati...

'sukarnya untuk menitiskan air mata kerana kerasnya hati,kerasnya hati kerana terlalu banyak urusan duniawi,terlalu banyak urusan duniawi kerana banyaknya angan2 kosong'

yup...maybe aku skang berada dalam situation tu..banyaknya angan2..nak tu la,nak ni la..sumenye bende dunia...terlalu care pasal pandangan manusia,tak pernah care pandangan Allah..

macam kalau mengaji AQ pun,zuk tu tak rasa dah..YA Allah...kenapa ni?what should i do?

dan tetiba aku terdengar nasyid ni,tenang je hati aku...rasa nak nangis pun ade..









nasyid=munajat seorang hamba
artis=hijjaz


Dikala malam sunyi sepi
Bagi insan tenggelam dalam mimpi
Musafir yang malang ini pergi membasuh diri
Untuk mengadap mu oh tuhan

Lemah lutut ku berdiri
Di hadapan mu tangisanku keharuan
Hamba yang lemah serta hina
Engkau terima jua mendekati
Bersimpuh dibawah duli kebesaran-Mu

Tuhan hamba belum pasti
Bagaimana penerimaanmu
Dikala mendengar pengaduanku
Ku yakin kau tak mungkiri
Dalam wahyu yang Kau nuzulkan
Kau berjanji menerima pengaduanku

Dan Kau berjanji sudi mengampunkan ku
Dari segala dosa yangku lakukan

Ampunan mu tuhan
Lebih besar dari kesalahan insan
Hamba yakin pada keampunanmu tuhan
Bukan tidak redha dengan ujian
Cuma hendak mengadu pada mu
Tempat hamba kembali nanti di sana




thankz banyak2 kat uda sebab heal hati aku...huda cakap,sume penyakit aku berpunca dari hati..hati aku kotor...so,what should i do?istighfar...zikir...

aku nak sangat2 lawan perasaan malas bangun malam tu,Allah...tolonglah ya Allah...aku rindu masa zaman2 skolah dulu...duk asrama,pakat ngan kawan2..bangun malam...hafal quraan...aku seolah2 tak mampu nak buat sume tu sorang diri...

insyaAllah..kekuatan itu ada dalam diri..cume belum cukup kuat...



Friday, September 9, 2011

for Allah's sake

hidup matiku hanya kerana Dia-jupetra

Dengan nama Allah
Sebaik-baik Pemberi Ganjaran

Namamukah yang tertulis di luh mahfuz sana?
Engkaukah yang bakal menemaniku jalan menuju syurga?
Dirimukah yang akan melengkapkan separuh dari agamaku?
Adakah kau yang tercipta untukku?
Jawab pertanyaanku ini.
Jawab!

Kau takkan pernah dapat memberi jawapan
Kerna jawapannya bukan di tanganmu
Tetapi di tangan-Nya.
Di tangan Tuhan kita; Allah
Tuhanku dan Tuhanmu

Gelisahku memikirkan dirimu
Dan ketakutanku memikirkan Tuhanku
Maafkan aku
Ketakutanku pada Tuhanku melebihi kegelisahanku memikirkanmu

Jemput diriku apabila waktunya tiba
Sebelum sampai saat itu, biarkan aku sendiri bersama Si Dia
Akan kucipta cinta bersama Dia
Sebelum kucipta cinta antara kita

Jadilah dirimu kumbang yang hebat
Dan jadilah dirimu umpama bunga yang mekar

"i've leave him for the sake of Allah"

Sesungguhnya Allah takkan pernah mensia-siakan pengorbananmu sayang
Bilamana kita tinggalkan semua ini kerana Allah semata-mata
Yakinlah!
Akan ada sesuatu yang indah untukmu di pengakhiran nanti

Dan sesungguhnya hari kemudian itu lebih baik bagimu daripada yang sekarang (permulaan). Dan kelak Tuhanmu pasti memberikan kurnia-Nya kepadamu , lalu (hati) kamu menjadi puas.
[Ad Dhuha: 4 & 5]

Untuk itu
Aku tinggalkan dirimu pada-Nya

Sesungguhnya aku bertawakkal kepada Allah Tuhanku dan Tuhanmu. Tidak ada suatu binatang melata melainkan Dia-lah yang memegang ubun-ubunnya. Sesungguhnya Tuhanku di atas jalan yang lurus. (Allah Maha Adil)
[Hud: 56]

usah bersedih atas perpisahan sementara ini
jika benar dia tercipta untukmu
tiada apa yang dapat menghalangnya
sebelum saat itu tiba
berdoalah pada Allah moga diberi kekuatan
mohonlah padanya dengan penuh mengharap


Yakinlah pada janji Allah!

Wanita-wanita yang keji adalah untuk laki-laki yang keji, dan laki-laki yang keji adalah buat wanita-wanita yang keji (pula), dan wanita-wanita yang baik adalah untuk laki-laki yang baik dan laki-laki yang baik adalah untuk wanita-wanita yang baik (pula). Mereka (yang dituduh) itu bersih dari apa yang dituduhkan oleh mereka (yang menuduh itu). Bagi mereka ampunan dan rezeki yang mulia (syurga).
[An Nur: 26]

Beruntunglah kamu !
tatkala Allah memilihmu untuk menyedari hakikat perhubungan antara lelaki dan wanita
Allah memilihmu sayang
Jangan pernah sia-siakan kasih sayang Allah ini

maka Allah mengilhamkan kepada jiwa itu (jalan) kefasikan dan ketakwaannya, sesungguhnya beruntunglah orang yang mensucikan jiwa itu dan sesungguhnya merugilah orang yang mengotorinya
[ As Syams: 8-10]

Sesungguhnya orang-orang yang mengatakan:
"Tuhan kami ialah Allah" kemudian mereka meneguhkan pendirian mereka, maka malaikat akan turun kepada mereka dengan mengatakan:
"Janganlah kamu takut dan janganlah merasa sedih; dan gembirakanlah mereka dengan jannah yang telah dijanjikan Allah kepadamu
[Fussilat:30]

Dan tika kamu merasa lemah
Mohonlah kekuatan dari-Nya
Allah itu dekat
yakin pasti

Dan jika syaitan mengganggumu dengan suatu gangguan, maka mohonlah perlindungan kepada Allah. Sesungguhnya Dia-lah yang Maha Mendengar lagi Maha Mengetahui
[Fussilat:36)

copy from FB..dengar ye sahabat2..=)]

Sunday, September 4, 2011

ijtima' aldilfitri AMAL '11









duk melangut tunggu Huda pozi...rupa2nye mek tok tu tak datang...agagaga









teman seperjuangan kat mesir...cume lain uni je...budok Syifa'...shes in uni azhar..








hidup matiku hanya kerana Dia-jupetra


5 syawal....3 sept 2011...raya AMAL taon ni buwat kat MMP...maahad muhammadi (P)...buwat yang tak tau,AMAL ni persatuan gabungan untuk 3 buah sekolah under yayasan kelantan,Maahad Muhammadi (L),Maahad Muhammadi (P),dan Maahad Muhammadi Perempuan Pasir Pekan.....aku pegi dalam kul 11 pagi..huhuhu....ramai jugak la orang...lagi ramai dari program iftor tu la....aku snap la beberape pic kat skolah...rindu awi la skolah MMP ni..semakin cantik sekolahku..hehe..=)

after duk berborak2,lepak2 kat skolah,amek gambar,kitorang pun pegi kbmall...tempat biase budak2 remaja..hehe...memang agak lama la berada kat sana..aku nak beli external hardisc ngan antivirus..aku bajet rm 200 je..tup2,total sume nak dekat rm 300...ish..sume barang dah naik harga...melayang pitisku...uwaaa...

kat kbmall rupa2nye ramai la jugak aku jumpe budak mesir...huhu..sume shopping nak balik mesir balik...hurm...sedihnye...nampaknya mesir dah melambai2 kat aku suh kembali ni...sedih+hepi...sedih nak tinggal malaysia,tapi hepi sebab nak jumpe si babuji.haha....siti jugak..ngeee

to NURUL HUDA BT PAUZI,FATIMAH BT AHMAD THANI dan ASMA MOHD NOOR...wish u guys all the best la..blaja molek2 la cek mek weh...bo la duk jiwang karat...=)

to HABIBAH HANAN,selamat tinggal dan duk molek la tempat ore tu...FYI,she'll further her study kt US..moga Allah selalu lindungi die..insyaAllah

=kholas=




Thursday, September 1, 2011

raya+kawen 2011




barakallahulakuma wa barakah....ni yang rase nak cepat2 kawen ni..hahahaha...farhan=19 tahun...us rasyid=27 tahun....so suweet..moga berkekalan..insyaAllah





ni adik beradik kak pah..ummi,abg medey,najib,najmi dan auni comeyy




hidup matiku hanya kerana Dia-jupetra

salam....alhamdulillah....raya dah berlalu..cukup2 la beraya..sambu
ng mengadap buku..hadoi..payah lak nak sambung baca buku,sebab mood raya tak habis lagi...lawan ti..hwaiting!!!

pagi raya,kitorang satu family amek gambar hari raya,tapi sorang tak cukup la..a
kak aku raya kat tempat jauh nun sana....tu la..sape suh blaja jauh2...sian die..pagi2 tepon malaysia,die cakap,raya first,hari stat lecture..hehe..nasib badan la

al kisah gambar raya ni,aku sebenarnye nak edit supaya nampak cam ala2 ka
rtun,tapi gini lak jadinye




ni family habibati..taun ni ade ahli baru...alya..baby comel dan debab giler..=)




Monday, August 29, 2011

iftor+raya

hidup matiku hanya kerana Dia-jupetra

IN THE NAME OF ALLAH

hurm...sebenarnye,saya nak inform kat sini,FB saya jarang bukak daaa...before diz bukak pun sebab ade perbincangan yang pasal program AMAL..alhamdulillah....program tu telah berjaya dilaksanakan...yeahhh...alhamdullilah..mase 27 ramadhan....program iftor AMAL die wat kat dewan auditorium MARA..anggaran peserta dalam 350..but,i guess dalam 200 sumthg je kot yang hadir...and unexpected la..sebab muslimin lagi ramai lagi muslimat..yang tak tahannya,aku tengok kaum lelaki datang mase nak buka pose..hehehe..mase forum sikit je datang...ape daaa

mase program tu,aku agak frust jugak la sebab aku bahagian catering,so memang tak leh nak join forum tu..forum bes tau..senantor mumtaz dan ustaz syazwan...tugas aku kuar masuk dewan,duk amek makanan,duk susun makanan,duk jaga makanan..sebenanrnye nak letak gambar,banyak sangat,tapi card reader tak dek la..duk kat mesir...sedihnye..nanti aku beli card reader yang baru,aku letak ye gambar...insyaAllah...

after habis program,siyes makanan banyak lebih..ape lagi.AJK2 suk tapau makanan...bawak balik..ish...aku segan jadinye nak tapau makanan,sebab duk nengok ustaz2 je duk tapau..

haa...aku nak share sumthing...camni,at first kan,aku rancang nak bawak balik air soya 3 bungkus je...aku pun letak kat tepi pintu dewan....then,aku teruskan tugas basuh lantai bilik makanan....sedang duk asyik basuh.dush2..aku pun nak balik daaa....tibe2 air soya aku hilang..uwaaaaaaaaaaaa...sape amekK!!!!!geram giler mase tuh..ishh...then,tetibe nampak air soya ade 2 tong besar gedabak tuh..cam takde orang amek lagi...aku pun try mintak ngan ustaz,boleh tak kalau saya nak buwat balik satu tong tuh...ustaz pun dengan baik hati kate ok...waaa..syukran awi ustaz...aku pun dengan bahagia balik bersama setong air soya...weee

ape yang aku nak cakap,bende yang hilang,Allah akan gantikan dengan yang lebih baik lagi...sentiasa husnuzzon terhadap Dia...=)

dan sehari sebelum raya,orang lain duk hepi...suk bersuka ria..aku duk berkurung dalam bilik cuba sedaya upaya nak habiskan histology..alhamdulillah...pukul 5 petang ai ni,aku berjaya habiskan...thankz God..alhamdulillah,tunggu aku nak habiskan gambar je..insyaAllah..khair 'ala kulli hal...

dan kisah satu lagi...ai ni,alhamdulillah kawan aku,farhan dah diijab kabul dengan ustaz rashid..kalau aku tak silap la,namanya us rashid..huhu...alhamdulillah..berjaya diakadkan kat masjid besar kubang kerian..barakallahulakuma.....=)

selamat hari raya untuk semua umat Islam di seluruh dunia...terutama untuk yang tak balik...awak tu..khas untuk SITI FATIHAH BT AHMAD NASIR ZEHNI...SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI..dan juga JUWAIRIAH RAIHANAH YASIMAN....=)


Friday, August 26, 2011

belajar untuk menerima


hidup matiku hanya kerana Dia-jupetra

IN THE NAME OF ALLAH

Terimalah seseorg itu dengan seadanya dari sudut agamanya. Jangan kecilkan skop hanya pada dirinya dan kisahnya yang lampau, tapi lihatlah bagaimana kesungguhan dia mempraktikkan syari'atNya dalam kehidupannya di saat ini, dalam erti kata lain, lihatlah perubahannya. Sesungguhnya manusia itu tak mampu lari dari kesilapan, tetapi yg mulia dikalangannya adalah yg berusaha berubah menjadi hambaNya yg terbaik setiap masa. Terimalah seseorang kerana Allah, bukan kerana dirinya. Wallahu'alam



kite sebagai manusia biase,yang tak pernah lari dari melakukan kesilapan...we're not perfect,right?

ni selalu je duk aim nak cari pasangan yang soleh je...selalu je dengar dialog camnie,'aku nak cari ustaz la,baru bes,ilmu agama tinggi,bukan macam mamat tuh,ilmu agama tak de sangat'..nauzubillah..sape kite nak ukur nilai ilmu agamanya..

please take note bout this..manusia tak selamanya jahat...yang jahat akan berubah jadi baik...dan ade jugak yang baik berubah jadi jahat..iman kite ni bukannye selalu tetap kan...naik turun...nauzubillah...

so,bagi aku..cubalah untuk terima pasangan kite seadanye....tak yah tengok kekurangan die...kalau dari segi agama,sama2 lah cari ilmu..jangan duk biar si dia hanyut je...insyaAllah khair 'ala hulli hal...


Wednesday, August 24, 2011

the source....

hidup matiku hanya kerana Dia-jupetra



ذو الجلال و الإكرام، سيد الأكوان، هو المنان
إن لي رب عظيم، ليس مثله إله، هو الرحمن
(The most Majestic and most Bountiful, Master of the Universe, the Most Gracious.
My Lord is truly Great, none can compare to Him, He is the Most Merciful.)
You are the Source of all power
My need in my darkest hour
My Lord

Your Light and Love all I seek
Nothing more I'd ever want or need
My Lord

Protect me from dishonour
Grant me faith to be stronger
My Lord

ذو الجلال و الإكرام، سيد الأكوان، هو المنان
إن لي رب عظيم، ليس مثله إله، هو الرحمن
(The most Majestic and most Bountiful, Master of the Universe, the Most Gracious.
My Lord is truly Great, none can compare to Him, He is the Most Merciful.)
You are the Source of all Mercy
Infinite Light for all to see
My Lord


saya copy dari sini laa.hehe- http://www.soleheen.com/2011/08/sami-yusuf-source-lyrics-and-mp3.html#ixzz1VxUmEIUr

Tuesday, August 23, 2011

goodbye

hidup matiku hanya kerana Dia-jupetra

ok..hari ni..23 september 2011...seorang insan yang bernama Nurul Faeza telah pergi meninggalkan bumi MALAYSIA..hehehe...shes my sis...finally,pegi pun die..cuti lame gile...die dapat uni belfast......(aku tak sure ejaan cane)...tapi tu la,al kisah si dia ni...die sorang je yang fly kat uni tu..kawan2 die lain sume uni lain...kalau aku,memang dah tak g kot...takut doe sorang2...

shes got twinning programme..maksudnye kat sini separuh,kat sana separuh...kirenye,kat london tu,die just buwat practical je la...kirenye sekejap kot...dlm 2 tahun setengah or maybe 3 tahun..aku tak sure yang tu...

part besnyee,aku memang jeles ngan die...sebab nanti bulan 10,masuk winter..die dapat main salji..sedangkan aku kat mesir,mane ade salji..uwaaa...jeles22

to you,goodbye la..stadi leklok...huhu...then,boleh la nak kawen..ngeee..

pergi tak kembali

hidup matiku hanya kerana Dia-jupetra

IN THE NAME OF ALLAH....


semua yang hidup akan kembali kepada pencipta...that the law of our life kan...tak dek nye yang kekal abadi melainkan Allah...

and insan yang telah dipilih oleh Allah untuk menghadapNya,dr HOD anatomy kite....dr gamal...siyes aku terkejut..dah la nak dekat sebulan yang lepas dah meninggal,tapi sekang aku baru taw..sedihnyee

dr gamal...nama ni aku tak kenal langsung..sebab aku sampai zagazig,bulan 12...then,bulan 1,2,3 duk malaysia sebab mesir ade riot..then,balik mesir balik hujung mac...nak dekat awal april la kirenye....mase tu baru kenal dr gamal sebab aku dan siti kene amek exam anatomy yang carry mark tu....mase tu la baru kenal...

hurm...tetibe teringat detik2 bersama ngan doctor gamal..camnie,mase pagi exam tuh,aku dan siti memang kene pegi kat HOD anat la kan..nak amek exam..kene cari doctor gamal dulu..masalhnye,doctor gamal ni yang mane la weh...batang hidung pun tak kenal...dan aku dengan selamber,ketuk pintu,mase tu dalam bilik tu ade 3 ke 4 orang doctor,aku tak ingat..then,ade sorang doctor ni yang duduk,aku pun bagi salam kat die..die pun jawab...aku tanya die,"where's doctor gamal?i wanna meet him"...die pun jawab dengan serius.."i'm dr gamal"...hehehe....mase tu,aku sengih kambeng je la..adoiii...ape la..docto sendii pun tak kenal..


btw,memang nampak die baik la..moga Allah meahmati beliau...al fatihah

Sunday, August 21, 2011

forum

hidup matiku hanya kerana Dia-jupetra

IN THE NAME OF ALLAH...

mase 20 ogos yang lepas..yakni ai sabtu....ade forum anak muda dan demokrasi..anjuran kerajaan kelantan la..die buwat kat hotel raudhah...bes2..siyes bes....banyak yang hadir badan2 NGO la...ahli panel lak superb best..wa cakap sama lu..ngeee....ahli panel,sape tak kenal kan,hisyamuddin rais...,dr wong chin hwat dan muhammad faizal..

nak cite yang ahli panel,saudara muhammad faizal tu,aku serius takjub..masyaALlah,die buta...tapi,bile cakap,siap ngan dalil AQ,lancar je kuar dari mulut die....pastu,bukan skolah arab ke agama ke,tapi skolah methodiest..(entah betul ke x aku eja tu)...ngeeee....tapi,subhanaallah...bes sangat isi die...



ni blog ahli panel,hisyamuddin rais,http://www.tukartiub.blogspot.com/

blog dr wong chin hwat,aku tak tau..ngeeee...sori2....

dan moderator yang sangat bes+sempoi+lawak.....Mohd ramizu(aktivis Muda BErsih,orang first yang kene tangkap kat kelantan sebab jual baju BERSIH)...

macam bangang je kerajaan...jual baju pon nak tangkap...bukannya nak g tangkap penjahat2 kat luar sana tu..blah la polis2 sekalian...(erk,bukan sume polis camni)..

masa slot yang soalan tu slot paling bes...siyes wooo....soalan2 penanya sangat hebat2..sampaikan ade yang persolkan,ade seorang hamba Allah ni,die pernah masuk penjara sebab ape entah,die dipijak kepala,dan dipaksa berbogel..die pertikai,kenapa perlu dibogelkan,padahal yang masuk penjara mostly memang dah jahil agama,then disuruh pulak berbogel..semakin jahil la banduan2...persoalannya,ape motif pihak penjara???kan3.

Allah...siyes,through forum ni betul2 buka mata aku..sape lagi yang nak ubah kerajaan kalau bukan anak muda kan....bes2...harap kerajaan kelantan akan selalu la buwat bende2 camni.bes2...tak de la aku membuta pagi hari..hehehe...

=)